top of page
Search
  • Writer's pictureAts Ravprem Vooglaid

Updated: Apr 29, 2020

Mis on meditatsioon? Kuskilt on tulnud arvamus, et see on see, kui istud rahulikult rätsepistes ning mitte ühtegi mõtet su peas pole. Õndsas vaikuses üksi olles samas kõigiga üks. Või räägib sulle vaimustunult keegi, et „mediteerisin ja tulid nii lahedad ideed“. Või „mediteerisin ja nägin nii lahedaid nägemusi“. Täiesti vale :) Ideed ja nägemused tähendavad, et su alateadvus täitus puhastamise asemel hoopis uute mõtetega, millega sa kaasa läksid ja mida minema ei lasknud. Mitte vaikust pole vaja, vaid hoopis mida rohkem mõtteid seda uhkem. Aga mida nende mõtetega siis teha?


3-minutiline harjutus närvisüsteemi tugevdamiseks ja psüühika tasakaalustamiseks stressi- ja pingesituatsioonides. Aitab ka sinu peas vohava hulluse vastu.
3-minutiline harjutus närvisüsteemi tugevdamiseks ja psüühika tasakaalustamiseks stressi- ja pingesituatsioonides. Aitab ka sinu peas vohava hulluse vastu.

Meditatsioon on meele puhastus

Meditatsioon on meele puhastus. Mõtetest. Sul on vaja, et alateadvusest tuleksid sinna ladestunud mõtted välja. Kui istud maas ja korrutad endale pidevalt „ma ei mõtle, ma ei mõtle, ma ei mõtle“, siis pole sellest midagi kasu. Puhastus toimub nii, et jälgid, mis mõtted su peas tekivad ning lased neil minna. Ilma, et läheks mõtetega kaasa. Nagu oleks selili maas ja vaataks taevas tuulega liikuvaid pilvi – jälgid neid, aga ei hüppa peale. Igal juhul lähed alguses mõtetega kaasa, aga meditatsioon ongi kunst, mida harjutad päevast päeva. Meel üritab sind kogu aeg kaasa vedada, küll tirib su seest välja tegemata asju, negatiivseid mõtted, pilte minevikust, unistusi tulevikust – teeb kõik, et sa läheksid temaga kaasa ning arendaksid mõtet edasi. Kui sa suudad sellel mõttepilvel lasta lihtsalt mööda libiseda ilma, et sa seekord kaasa läheksid, siis see mõte on nüüd läinud ja seda sulle enam kaasa kiskumiseks esile ei tooda. Tuleb järgmine mõte. Kuni meelel saavad esimesed mõtted otsa, mida sulle näidata. Siis hakkab meel näitama igasuguseid huvitavaid ideid, lahendusi – meel proovib iga nurga alt, nii negatiivse kui positiivse nurga alt, et sind kaasa viia. Olles päevast päeva kõik mõtted minema lasknud ilma kaasa minemata, siis saavadki ühel ilusal päeval meelel mõtted otsa ning sa oled saavutanud selle hetkeseisundi, et meel on mõtetest vaba. Samas meditatsioon on kunst ja kui võtta nii lühike tähtaeg nagu see eluiga, siis ei pruugigi see veel selgeks saada :) Võib-olla mõnes järgmises elus.


Kuidas meelt tabada?

Kuidas meelt tabada – kui sa avastad, et oled mõne mõttega kaasa läinud, siis tuvasta see kõige esimene tunne/mõte millega meel sind kaasa vedas. Enamasti selleks hetkeks kui sa avastad, et sa oled mõttega kaasa läinud, siis oled juba väga mitu mõtet edasi liikunud. Kui selle avastad, ära pahanda endaga, naerata hoopis endale ning mine tuldud teed tagasi, et leida see algne mõte, millega meel sind kaasa vedas ning mediteeri edasi.


Pööningu koristamine

Meditatsioon on umbes nagu pööningu koristamine. Peaksid seal asjad korda seadma, ebavajalikud asjad ära viskama, aga juba esimest sahtlit või karpi avades leiad vanad fotod ja ajalehed ning selle asemel, et koristada, hakkad neid vaatama (läksid mõtetega kaasa). Eesmärk aga on pööning ära koristada, mitte vanu fotosid vaadata ja meenutada, mis minevikus juhtus.

Meditatsioon on nagu vetsupoti puhastamine. Tüütu töö, mis tuleb ära teha, et ei haiseks. Meelega on sama asi - kui sa seda ei puhasta, siis läheb kõik haisema. Alateadvusse jäänud mõtetest tekib ärevus, neist tekivad käitumismustrid ja harjumused. Lõpuks käitudki automaatselt, mis nupule keegi vajutab, nii reageerid. Meditatsioon aitab jagu saada hirmudest, paranoiast, stressist ja muudest teguritest, mis sind muidu juhivad. Saad lõpuks olla sina ise. Sina oled püsiv, aga su meel on muutlik. Oma keha eest hoolitsed sa igapäevaselt. Pesed, et ei läheks haisema. Võta igapäevaseks harjumuseks ka meele puhastus.


Kõige tähtsam oskus, mida arendada

Joogi Bhajan kirjeldas meditatsiooni kui „sinu peamist ehk esmast harjumust“. See on kõige tähtsam oskus, mida arendada. „Iga inimene peaks mediteerima, et hoida oma meel puhas. Meditatsioon pole midagi muud kui meele puhastamise protsess just nagu igapäevane kehapesu. See on võrreldav vanniskäiguga sinu peas. Kui sa ei pese end, haised sa füüsiliselt, kui sa ei mediteeri, siis haised mentaalselt. See on sinu alateadvuse mustus, mis tekitab su elus takistusi ja blokke“


Sa mediteerid, et saada paremat inimeseks olemise kogemust

Nii, et kui keegi ütleb sulle, et meditatsioon on lahe ja talle nii meeldib, siis ta kas valetab või pole kunagi teadnudki, mis see mediteerimine on. Sa võid nautida tulemust (korras pööning, puhas WC-pott), sa võid nautida seda, et lähed raskest meditatsioonist läbi (ei tahtnud seda potti puhastada, aga ikka tegid selle ära), aga mitte protsessi ennast. Mida sa saad nautida on lõpptulemus. Korras pööning, puhas vetsupott, korras meel. Seda tunnet, et said hakkama ja läksid takistustest läbi. Või veel hullem, keegi kuulutab, et on nüüd valgustunud, arvates, et mediteerib (nägi selle käigus ka ühe nägemuse), sai egotripi ja kutsubki end Valgustunuks. Joogid ütlevad, et jah, oma viimasel elul, kui kogu inimkogemus on saadud ning rohkem elusid Maa peal pole vaja elada (ehk karmast on saanud dharma), siis ilmselt veedad oma viimase elu koopas või kloostris mediteerides ning saad vabaks. Ent see kõik on tegelikult teistpidi. Sa ei mediteeri selleks, et saada valgustunuks, vaid mediteerid, et saada paremat inimeseksolemise kogemust. Sa oled valgusolend, kes on tulnud siia saamaks inimese kogemust ning see kogemus on tuntavalt parem kui sa oled teadlik, mida sa teed. Ja rohkem teadlik endast oled siis kui su meel on puhas ning pole tekitanud sulle erinevaid hirme, ärevusi, stressi jne.


Nägemused ja vastused

Juhul, kui sulle tulevad meditatsioonis kõikvõimalikud lahedad ideed või pildid ja nägemused (puhas hallutsinatsioon), siis see on kõik meelemäng, mis tegelikult toob su alateadvusse pahna juurde, mitte ei puhasta seda. Lähed pööningut puhastama aga viid hoopis sinna paar lillekest lisaks või vetsupuhastamise asemel paned sinna paar lõhnakuuske rippuma. See pole meditatsioon. Meditatsioon on lasta võimalikult paljudel mõtetel minna ilma, et sa nendega kaasa läheks.

Kui sa oled harjunud saama meditatsioonist nägemusi ja vastuseid, siis seda saad ikka teha, aga alusta kõigepealt meele puhastamisega. Alles siis küsi küsimus või esita probleem, millele lahendust ootad ning ütle endale, et oled väga avatud ning võtad kõik vastu, mis antakse ning saa see vastus, kas idee või nägemusena. Seda juhul, kui sa oled enne oma meelt piisavalt puhastanud ning mõtete tulva aeglasemaks saanud. Suunatud küsimus, suunatud vastus. Mitte lihtsalt juhuslik pahn, mida meel sulle meditatsiooni nime all pähe määrib. Õigesti mediteerides saad sa niigi oma meele vaiksemaks ja hakkad kuulma/tunnetama oma intuitsiooni. Tead probleemidele vastuseid ja lahendusi enne kui need tekivadki.


Fookus tunnetamisel

Meditatsiooni liike on erinevaid. Sa ei pea istuma nn „lihtsas poosis“ ehk rätsepaistes, mis võib olla alguses raske. Võid istuda ka toolil. Hea oleks, kui sa saaksid oma selja võimalikult pikaks venitada ning rinna avada ja lõua pisut sissepoole - nii liigub energia paremini. Kõige algsemad meditatsioonid on tunnetamised - silmad on küll suletud, aga ei pea hoidma fookust ninaotsas, kolmandas silmas või kus iganes. Fookus on lihtsalt tunnetamisel.

Tunneta näiteks oma hingamist. Jälgi hingeõhu teekonda ninast sisse-välja ja kuidas elujõud (praana) koos hingamisega kehas ringi liigub. Kui tuleb mõni mõte, siis too ennast tunnetamisse tagasi. Või tunneta oma keha ja nahka ning leia üles kõik kohad, mis tunduvad teistsugused. Või ole looduses, hoia fookus looduse häältel, lõhnadel ning tunneta õhu puudutust naha vastas.


Mantra ja hingamine

On ka mantraga meditatsioone. Mantra aitab teha negatiivsest mõttest positiivse või kurvast rõõmsa. Mantrat kasutatakse mõtte katkestamiseks. Tuleb mõte – ütled lühidalt mõne sõna (kundalini joogas on selleks näiteks kas Sat Nam või Wahe Guru). Ütle oma mantra – kasvõi ÜKS või EI või JAH, sellega tabad sa mõtte teolt, lõikad läbi ning meel peab sulle järgmise sööda leidma. Mõte ründab sind, sina ründad (mantraga) mõtet. On kindlasti inimesi, kellele selline sõda pakub naudingut, kuid isiklikult eelistan siiski lõpptulemust – korras meelt ning rahu ja vaikust. Kõige tugevam meele aeglustaja on hingamine. Aeglustades hingamist, aeglustad oma meelt. Püüda meele abil meelt rahustada oleks otsekui üritada orkaani peatamiseks selle peale puhuda. Sellepärast kasutataksegi meditatsioonis erinevaid tehnikaid, mis aitavad meelt aeglustada.


Ekstaas?

Meditatsiooni võid ka muidugi nii sisse minna, et oled justkui kõigega üks, ekstaasis, energia tõuseb, sina tõused kõrgustesse. Kuid kõike seda tundes ei tasu end selles mõnusas kohas ära unustada. Mõtetega tuleb ikkagi tegeleda. Tõmmates paralleeli koristamisega, paned peale hea muusika, lubad endale preemiaks väikse koogi või kohvi, sisendad endale, et koristamine, see on ju trenn, mis kulutab kaloreid ning siis jääd hoopis kõike seda head paremat nautima ning koristamiseni ei jõuagi. Tunne on küll hea, aga kodu korda ei saa. Mida sügavamalt meditatsiooni lähed, seda sügavamalt ja kaugemalt alateadvus mõtted vallandab. Tõeline mõtete vool, üks laine teise järel. Seda enam on tähtis neil minna lasta ja puhastada, mitte hakata arutlema minevikuprobleemide üle.


Sinu meditatiivne väli

Meditatsioonis sees olemise kontrolli saad näha füüsilise lakmusena ka teiste pealt. Kui mediteerides ronib kass või koer sulle sülle või tuleb su lähedusse, siis ta naudib sinu meditatiivset välja ehk ruumi. Kui sul on samas ruumis laps, kes on kas magama jäämas või juba magab ning sinu mediteerimise tõttu ta lihased lõdvestuvad, siis oled meditatsioonis sees. Või lase naisel enda ette selili pikutama jääda ja ütle, et sa nüüd mediteerid. Võit-võit situatsioon, saad lõdvestunud naise ning ise samal ajal mediteerida.


Kui on soov end päevast tühjaks laadida

Kui on soov end päevast tühjaks laadida vaata näiteks küünlaleeki ja lase kõik halvad mõtted ja emotsioonid tules ära põleda. Või hinga läbi nina sisse ja puhu negatiivne mõte või kogemus välja. Laste variatsioon - lase tal puhuda seebimulle. Seebimulli sisse puhu paha mõte või koletis ning kui seebimull katki läheb, ongi see läinud.


Kui kaua peaks mediteerima?

Kui kaua peaks mediteerima? Sellised tunnetamisega meditatsioonid vajavad toimimiseks aega. Pereinimesena pole sul aega istuda tunde meditatsioonis nagu tiibeti munk kloostris. Kundalini joogas on väga võimsad meditatsioonid, mis on mõeldud just pereinimesele (kel pole palju aega ning vaja närvisüsteem korda saada) ning mida enamasti tehakse ainult mõned minutid. Need toimivad kiiresti ja kohe. Proovi alustuseks järgmist meditatsiooni. Istu asendis, kus on mugav, ning too oma käed paralleelselt maaga sirgelt küljele laiali, hoides peopesi allpool. Siruta käed võimalikult laiali välja. Võta selline fookus, mis sulle hetkel tundub hea - fookus hingamisel, fookus helil või fookus kulmude vahel kolmandas silmas. Tee seda meditatsiooni täpselt niikaua kuni suudad käsi hoida õlgadega tasa, ilma et käed hakkaks alla vajuma. Kui käed vajuvad alla, siis see ongi sinu tänane piir. Alguses on see võibolla ainult minut või kaks (maksimum, mida alustajana võiksid hoida, on 11 minutit). Kindlasti mana näole naeratus, see aitab sul käsi kauem hoida. Ja kui see paar minutit saab läbi, siis ongi tänaseks tehtud. Meditatsioon olemas. Närvisüsteem tugevam. Stressi vähem.


Kui meditatsioon tundub lihtne ja mugav, siis teed seda ilmselt valesti

Kehtib see, mida kundalini jooga meditatsioonide kohta öeldakse „kui meditatsioon tundub lihtne ja mugav, siis teed seda ilmselt valesti“. Tähtsam kestusest on teha meditatsiooni iga päev. Järk-järgult puhastad vana pahna ja igapäevast uut saasta, mis peale vajub. Naeratus muide on väga tugev meditatsioon, naerata endale ning tunneta, mis sinu sees sel hetkel toimub. Pane end proovile! Kui ma oma viieaastasele pojale lubasin poest mänguasja, hoidis ta käsi püha eesmärgi nimel ilusti kolm minutit ära ning hiljem veel tõestuseks, et suudab – neli minutit. Kas sina suudad kauem hoida?


Oma kodu koristamise teenuse saad sa sisse osta, oma meelt pead ise koristama

Oma kodu koristamise teenuse saad sa sisse osta. Lasta teistel ära teha. Oma meelt pead ise koristama. Sa võid olla aastaid käinud kuskil pikutamas ja rääkimas - katsudes väljastpoolt abi leida, kes su meele ära puhastaks, ent tulemusteta, samas kui kõigest kuu aega igapäevast mõne-minutilist mediteerimist teeks selle ilma välise abita ära. Mediteerides õpid oma emotsioone justkui väljastpoolt vaatlema. Nagu oleksid keegi teine, kes jälgib kõrvalt, mis emotsioonipurse sul parasjagu toimub. Emotsioone ei tohi alla suruda (see lõpeb plahvatusega või halvemal juhul koolitulistamisega), emotsioon käib inimeseks olemise juurde - ka seda kogemust on vaja. Aga mitte liiga pikalt. Kui ennast kõrvalt jälgid, saad aru, miks selline purse tekib, mida sel hetkel tunned ning saad oma emotsioone kontrollida. Mitte korrutades: „ma ei tunne midagi, ma pole vihane“. Kuni ühel hetkel toimub plahvatus.


Meel sõbraks

Muuda meel oma sõbraks. Tehes pidevalt meditatsiooni, saad oma meelega sõbraks ning väljaspool meditatsiooni saad anda meelele ülesandeid. Meelel on igav, kui talle ülesandeid ei anta, ta tahaks kogu aeg tegutseda. Sellepärast üritabki ta sind kaasata minevikku ja tulevikku. Ta suudab maalida olematu reaalsuse, mida jääb ise veel uskuma ka. Meelele tuleb anda hoopis ülesanne lahendada – näiteks lased mõttes ehitada oma lemmikmaja või on sul probleem, mis vajab analüüsimist – jätad meele sellega tegutsema ning meelel pole aega kolistada unistustes või minevikus.


Ole kohal

Meele ringikolistamise tõttu inimesed kardavad ennast. Kardavad oma mõtteid. Katsuvad mitte vaikuses olla. Trenni tehes jooksulindil vaadatakse telekast liikuvat pilti, joostes pannakse muusika tümpsuma – kõik selleks, et ennast mitte kuulda. Ideed tulevad (kuuled mõtteid) ainult kas ujudes või duši all, sest siis on silmad kinni ja muusikatausta pole. Võta meditatsioonkogemus ka trenni kaasa – seo harjutused hingamisega, tee neid võimalusel suletud silmadega ning tunneta, mis sel hetkel su kehas ja meeles toimub. Luba see kogemus oma ellu. Ole kohal.




161 views0 comments
meestejooga_logo.png
bottom of page